LeenaKrokberg

Surullista, että vain rikkaat voivat tulla terveiksi.

  • Etelä-Suomessa tehdyissä kartoituksissa on borreliaa löydetty jopa joka kolmannesta puutiaisesta.
    Etelä-Suomessa tehdyissä kartoituksissa on borreliaa löydetty jopa joka kolmannesta puutiaisesta.

 

Puutiaiset eli punkit levittävät kahta tautia, Lymen borrelioosia ja TBE-sairautta eli puutiaisaivokuumetta. 

Toisin kuin puutiaisaivokuumeeseen, Borrelioosiin ei ole rokotetta. Sellaista kokeiltiin takavuosina – huonolla menestyksellä. Rokotetta kuitenkin kehitellään tälläkin hetkellä Saksassa ja Itävallassa. Sen tuloa markkinoille jouduttaneen parhaassakin tapauksessa odottamaan vuosia. 

On tapauksia joissa potilaasta on otettu samana päivänä verinäyte terveyskeskuksessa sekä yksityisellä. Tk:n mukaan ei mitään ja yksityisen mukaan selkeä borrelioosi. Usein vaikka tk:n näytteessä jotain olisikin, niin eivät viitsi hoitaa.
Mikäli itsellä on vahva epäily, että on saanut tartunnan, mutta tk:sta nauretaan pihalle, on pakko mennä yksityiselle. Tässä kohtaa tulee monelle raha vastaan, koska hoitoa saa vain rahalla ja borrelioosin hoito on kallista.
Yksityiseltä puolelta löytyy suoraan haulla "punkin aiheuttamat sairaudet" lääkäri joka osaa hommansa. 

Surullista, että vuonna 2015 Suomessa on tilanne, että periaatteessa vain rikkaat voivat tulla terveiksi. 

Borrelioosin diagnoosi on pääasiassa kliininen eli se perustuu potilaalta saatuihin tietoihin ja hänen oireisiinsa. Laboratoriokokeista saadaan tukea diagnoosin tekoon. Tärkeimpiä potilailta kyseltäviä asioita ovat luonnollisesti potilaan asuminen tai vierailut punkkialueella sekä punkinpuremat ja niihin liittyneet ihottumat jopa usean vuoden ajalta.
Tavallisin laboratoriokoe, jolla borrelioosia etsitään, on borreliaa vastaan muodostuneiden vasta-aineiden mittaaminen potilaan verinäytteestä.

Borrelioosi on monimuotoisin oirein ilmenevä bakteerin aiheuttama infektiotauti, jonka aiheuttaa hämähäkkieläimessä asuva Borrelia burkdorferi Borrelia-bakteeri. Suomessa punkkeja tavataan Etelä-Suomessa eniten Ahvenanmaalla sekä Turun saaristossa, Helsingin edustalla ja Suomen kaakkoisella rannikkoseuduilla sekä Perämerellä. Viime vuosina vahvoja punkkikantoja on tavattu myös Saimaan rannoilla Lappeenrannan seudulla. Kotoisista punkeista joka kolmas kantaa Borrelia-bakteeria. Sen infektoitumisen aiheuttamat oireet vaihtelevat ihottumasta vakaviin neurologisiin häiriöihin riippuen siitä, kuinka nopeasti antibioottihoito aloitetaan infektion hoitoon.

Täysi varmuus punkin puremasta on usein vaikea saada, mutta siihen viittaa epäillyllä punkin purema- alueella oleva sinipunertava rengasmainen muutos, joka tunnetaan nimellä erythema migrans, vaeltava punoitus. Se on aina hoidettava suun kautta otettavalla antibiootilla, koska hoitamattomana infektion myöhempi vaihe voi olla hyvin vaikea. Aina punkin puremasta ei jää minkäänlaista merrkiä iholle. Myöhemmässä vaiheessa antibioottihoitojen kesto tulee ulottaa kuukausien mittaiseksi.

Pitkistäkin hoidoista huolimatta oireet saattavat joillain potilailla pysyä osittain ennallaan tai palata hoidon jälkeen takaisin. Oireiden kroonisuuteen on olemassa useita syitä: borrelioosi voi mm. laukaista ns. autoimmuunireaktion, jolloin elimistön puolustusmekanismit aiheuttavat tuhoa omissa kudoksissa. Näin taudin oireet voivat jatkua ainakin jonkinasteisina vaikka borrelia onkin jo saatu antibioottikuurilla hävitettyä. 

 

Borrelioosin oireet 

Yleisoireita: esim. paikasta toiseen siirtyvä kipu, voimakas uupumus, selittämätön painonnousu tai – lasku, turvotusta rauhasissa, korkea tai lievä lämmönnousu, toistuvia infektioita esim. poskionteloissa, munuaisissa, virtsarakossa, eturauhasessa, kiveksissä ja/tai silmissä jne.
Pää, kasvot, kaula: esim. selittämätön hiusten lähtö, lievä tai kova päänsärky, lihasten nykiminen, pistely eri puolilla kasvoja, toispuoleinen kasvohalvaus, jäykkä ja/tai kivulias niska, kivut ja/tai jäykkyys leuoissa, kurkkukipu.

Silmät: esim. sumentunut näkö, kahtena näkeminen, kipu silmissä, liikkuvia täpliä näkökentässä, valonarkuus, valonvälähdyksiä näkökentässä, silmäkuopan luukalvon turvotus, silmähermotulehdus, sidekalvon, sarveiskalvon, kovakalvon, verkkokalvon, keskikalvon tulehdus jne.

Korvat: esim. alentunut kuulo toisessa tai molemmissa korvissa, kipu, korvien surina tai soiminen, tinnitus jne.

Ruoansulatuselimistö: esim. pahoinvointi, ripuli, ummetus, oksentelu, vatsakipu jne.

Lihaksisto – luusto: esim. nivelkipu tai -turvotus, nivelten jäykkyys, selän ja/tai kaulan jäykkyys, lihaskivut, lihasten nykiminen, ns. "jäätynyt olkapää" jne.

Hengitystiet ja verenkierto: esim. hengenahdistus, rintakipu, kipu kylkiluissa, yöhikoilu, vilunväreet, sydämen tykytys, sydänkatkos jne.

Neurologiset oireet: Borrelia bakteeri kykenee siirtymään verenkierrosta keskushermostoon nopeasti. Arviot sen siirtymisnopeudesta vaihtelevat muutamasta tunnista viikkoon. Borrelioosi vaikuttaa keskushermostoon monin tavoin. Yleisimpiä oireita ovat esim. päänsärky, huimaus, vapina, polttava tunne eri puolilla kehoa, heikotus, halvaus, paineen tunne päässä, tasapainohäiriöt, kävelyhäiriöt, lisääntynyt matkapahoinvointi, häiriöt ajattelussa, masennus, yöhikoilu, puutuminen ja pistely raajoissa, mielialan vaihtelu ja vaikea uupumustila jne.

Psykologiset oireet: esim. muistihäiriöt, mielialan vaihtelu, masennus, unettomuus, levottomuus, puhehäiriöt, keskittymiskyvyn puute jne.

Puutiaisalueilla liikkuvien tulee tarkastaa ihonsa, hiuksensa ja vaatteensa joka ilta. Vaatteet ja vuodevaatteet kannatta ravistella päivittäin. Punkin varhaiset kehitysasteet ovat niin pieniä, että ilman erityistä "punkkisyyniä" ne saattavat jäädä huomaamatta jopa useiksi päiviksi. Iholla punkit suosivat erityisesti taivealueita ja karvoitusalueita. Erityisesti lapsilta punkki voi usein löytyä hiuksista tai hiuspohjasta. Hyönteiskarkotteiden teho punkkeihin ei ole erityisen hyvä. Paras tapa suojautua punkeilta on käyttää riittävän peittävää vaatetusta. Villapuseroja ja muita paksuja vaatteita tulee kuitenkin välttää, koska ne voivat kerätä punkkeja karvaisuutensa vuoksi. Pitkäkarvainen koira on tehokas punkkien kerääjä ja sisätiloihin kuljettaja. Koiria tai kissoja ei kannata punkkialueilla päästää sänkyynsä.


Mikäli punkin puremakohtaan ilmestyy rengasmainen laajeneva ihoreaktio 2-14 vrk kuluessa punkin puremasta, saattaa se olla merkki Borreliainfektiosta. Vähintään 2 euron kolikon kokoisen ihottuman ilmaantuessa puremakohtaan, tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle antibioottihoidon aloittamisen harkitsemiseksi. Sekä aikuiset punkit (joista mustat ovat uroksia ja punaiset naaraita) että nymfit (poikaset, jotka erittäin pieniä) voivat kantaa sekä Borreliaa että TBE-virusta. Nymfi tulee kylläiseksi jo vuorokauden kuluttua, jonka jälkeen se pudottautuu pois. Tästä johtuen punkin purema jää monesti myös huomaamatta, ja mahdollisesti syntynyt infektio pääsee etenemään. Tämän vuoksi kesäaikaan tai alkusyksystä iholle ilmaantuvat rengasmaiset ihoreaktiot tulee näyttää lääkärille, vaikka punkin puremaa ei olisi havaittuaan. Näin saadaan kiinni myös nymfien aiheuttamat Borreliainfektiot, ja päästään aloittamaan antibioottihoito ajoissa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Iljettäviä nuo punkit tauteineen.

Mietin saaristossa käydessä, että miten punkit voisi hävittää kokonaan maailmasta. Ainut keino jonka keksin, olisi geenimuunneltu virus, joka olisi ohjelmoitu aktivoitumaan ja tappamaan punkit vasta vuosikymmenten päästä. Tällöin virus ehtisi levitä koko maailman punkkipopulaatioon ja nitistäisi ne kerralla. Viruksen kai pitäisi olla sellainen, ettei se aiheuttaisi punkin isäntäeläimelle/ihmiselle haittaa, mutta leviäisi punkkeihin jotka pääsevät puremaan.

Käyttäjän Juniper kuva
Eva Söderholm

Suomen kaikkiin terveyskeskuksiin ja lääkäriasemille pitäisi pikaisesti saada kattavat tietoiskut puutiaisista ja niiden levittämistä taudeista - etenkin borrelioosista... Myös kansalaisille - joka kotiin - olisi jaettava tällaisia tietoiskuja.

Kaikista borrelia-bakteereita levittävien puutiaisten puremista ei jää punaista ihottumaa, jolloin oikean diagnoosin teko on vaikeaa mutta ei mahdotonta: erittäin tärkeää saada antibiootit ajoissa, jolloin potilas voi välttyä borrelioosin myöhemmiltä vaiheilta.

Toimituksen poiminnat