LeenaKrokberg

Rahalla saa hoitoa, köyhät joutaa kuolemaan

  • Rahalla saa hoitoa, köyhät joutaa kuolemaan

    

Rahalla saa hoitoa, köyhät joutaa kuolemaan! 

 

Tyttärelläni on ollut alaselkäkipuja reilu vuosi. Ensimmäinen pidempi jakso 05.05.2014, lukuisia 2-3 päivän jaksoja. 
Viimeisin terveyskeskuskäynti 23.04.2015 jolloin lääkäri kirjoitti lähetteen fysioterapeutille sekä kehoitti hankkimaan kunnolliset jalkineet ja metsään kävelemään. Ellei kuukauden kuluessa helpota, tulkaa takaisin.
Jo tuolloin selkäkipuihin eivät tehonneet mitkään lääkkeet ja kipu oli ollut viikon ajan sietämätön.

Varasimme ajan yksityiselle ortopedille joka kirjoitti samantien pitkän sairasloman, täyskielto liikunnalle. Kävimme magneettikuvilla,  niissä ei onneksi ollut mitään. Uusi lähete laboratorioon. Borrelia -vasta-aineet 182, kun normaalisti saisivat olla korkeintaan 10.

Asumme Paraisilla jossa yli puolet punkeista kantaa Borreliaa. Täällä jokaisen lääkärin olettaisi tietävän asian ja ymmärtävän lähettää potilaansa jatkotutkimuksiin. Metsässä puiden halaaminen ei paranna Lymen tautia. Punkit ovat kooltaan pieniä, monet lajit mikroskooppisia, jonka vuoksi ihminen ei välttämättä tiedä edes punkin olemassaolosta. 

Hoitamattomassa taudissa  borrelia leviää ihosta muualle elimistöön ja pesiytyy moniin elimiin. Sen suosimia paikkoja ovat ihon lisäksi aivot ja hermot, nivelet ja sydän. Myöhäisvaiheen oireet voivat ilmaantua viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien kuluttua yhden tai useamman elimen taholta. Monista muista bakteeri-infektioista borrelioosi eroaa sikäli, että taudinkulku harvoin on erityisen raju. Tätä osoittaa sekin, että tulehdus voi edetä vuosien ja vuosikymmenien ajan potilaan eläessä kuitenkin suhteellisen normaalisti. 

Tavallisimpia borrelioosin aiheuttamia neurologisia oireita ovat lieväoireinen aivokalvontulehdus tai raajojen ja vartalon alueella esiintyvät, hermojuuritulehduksesta johtuvat repivät tai polttavat kivut ja säryt, tuntomuutokset tai halvaukset. Nämä hermojuuriperäiset oireet voivat myös siirtyä tois(t)en hermojuur(i)en alueelle. 

Pitkistäkin hoidoista huolimatta oireet saattavat joillain potilailla pysyä osittain ennallaan tai palata hoidon jälkeen takaisin. Oireiden kroonisuuteen on olemassa useita syitä: borrelioosi voi mm. laukaista ns. autoimmuunireaktion, jolloin elimistön puolustusmekanismit aiheuttavat tuhoa omissa kudoksissa. Näin taudin oireet voivat jatkua ainakin jonkinasteisina vaikka borrelia onkin jo saatu antibioottikuurilla hävitettyä. 

Kiitos Turun Mehiläisen asiakaspalvelulle, magneettitutkimus- sekä laboratorion helkilökunnalle nopeasta ja asiantuntevaa palvelusta.
Kiitos LL,ortopedi Lehti Arto sekä LL,lastenkirurgian- ja ortopedian erik.lääkäri Pajulo Olli, onnistuit selvittämän meidän kahden vuoden piinamme. Kiitos LKT, lastentautien erikoislääkäri Hartiala Kaija diagnoosin varmistamisesta sekä jatkohoidosta.
Erityiskiitos paikalliselle terveyskeskuslääkärille, joka lähetit meidät metsään puita halaamaan. Ehkä Sinun kannattaisi jatkaa kitaransoittoasi ja jättää lääkärintehtävät ammattilaisille.

Leena Krokberg, Parainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Anton Tsehovkin oli lääkäri, mutta tunnetaan ainakin Suomessa paremmin näytelmäkirjailijana.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Tärkeä asia ja hyvä kirjoitus. Ajankohtainen. Tsemppiä. Huom otsikon 2. verbi;-)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Tsemppiä, olen joutunut sivustaseuraamaan diagnosoimattoman borrelioosin johtavan sairaselääkkeelle asti särkyjen ja halvausoireiden vuoksi ennenkuin kokeet otettiin ja hoito aloitettiin, potilas parani.

Borrelioosista kärsiviä taidetaan edelleen passittaa lanttumaakarillekin pikemmin kuin tutkittaisiin ja kokeiltaisiin lääkehoitoa?

Lähetettiin minutkin kotiin lepäämään yli 40 asteen kuumeessa koktailisepsis ja aivokalvontulehdus päällänsä, se paljastui verikokeiden myötä päivien päästä, jolloin lääkäri itse soitti äidilleni ja töksäytti ensimmäiseksi että elänkö vielä ,että nyt olisi kiire sairaalaan.

jatkoin silti jo aloitettua "hoitoa" koska jostain ihmeen syystä se tepsi ja olin jo elpymään päin ja johon lääkäri ei keksinyt järjellistä selitystä koska yleensä hoidotta sellaiseen kuollaan,

ite tuumaan että paranin ihan vain piruuttani

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Korjaan, aivokalvontulehduksesta ei ollut muuta merkkiä kuin epäily oireiden, kuten niska- päänsärky ja myöhemmän bakteerilöydöksen perusteella.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Pelottavaa mutta totta, että diagnosointiin saati potilaan seurantaan ei varata kunnolla aikaa. Käyn itse nykyään yksityisellä juuri tästä syystä. Asun lyhyen matkan päästä teidän borreliooseistanne. Nuorempana kävin kanssa yhden rupeaman terveyskeskuksessa, että pääsin kokemaan kuinka lääkäri lähetti minut toistuvasti kotiin kunnes lopulta ambulanssi vei suoraan keskussairaalaan. Minun munuaiskipujani kutsuttiin laiskan selkäkivuiksi.

Korostan kyllä etten syytä hallitusta tai obamaa asiasta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minua on julkinen pitänyt jo vuosia hengissä. Ja vähintään yhtä hyvin ja nopeasti kuin yksityinen olisi.

Mitä enemmän ihmiset siirtyvät yksityiseen, sitä nopeammin julkinen alkaa tuhtua tarpeettomalta taakalta. Huono kehityssuunta. Samat lääkärit ja laittee olisivat myös julkisen puolen käytössä, mutta pitäisi käyttää keinoja.

Itte Ruuperi Krokberg

Borrelia-bakteeri on kuin aikapommi, se tunkeutuu kaikkiin kehon alueisiin jopa luihin.

Borrelioosi muistuttaa malariaa, mutta on huomattavasti vakavampi sairaus.

Uhka on maailmanlaajuinen. Koko maailmasta ei ole löytynyt sairauden parannuskeinoa, kunnes Parainen teki läpimurron tutkimuksissaan, puita halaamalla voitetaan tämäkin sairaus.

http://areena.yle.fi/1-2205680

Toimituksen poiminnat